Natuur in Noord

Ontdek de natuur in Amsterdam-Noord

Amsterdam Noord staat bij de meeste mensen niet gelijk bekend om haar natuurlijke schoonheid. Toch is niets minder waar en wordt Amsterdam Noord omringt door prachtige natuurgebieden. Je kunt je rust vinden in Landelijk Noord, met zijn prachtige natuur en historische dorpen zoals Zunderdorp, Durgerdam, Holysloot en Ransdorp. Onze bekendste Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn ging u voor en heeft de Toren van Ransdorp vele malen getekend.

Het Vliegenbos is een iepenrijk loofbos, het is waarschijnlijk het grootste in West-Europa, want door de iepenziekte zijn deze bossen zeldzaam geworden. Naast de iep komen ook esdoorn, zwarte els en es veel voor. Bijna alle bomen dateren van na de Tweede Wereldoorlog, want vanwege brandstofschaarste heeft toen grootschalige houtkap plaatsgevonden. De huidige begroeiing bestaat wel voor een deel uit nieuwe uitlopers van omgezaagde bomen.

Er komen bijzondere vogelsoorten voor zoals de ijsvogel, boomvalk en groene specht. Voorheen was het gebied rijk aan kikkers, padden en salamanders maar door een wijziging in het waterbeheer rond 1990 is de amfibieƫnpopulatie sterk teruggelopen. Het Vliegenbos wordt zo natuurlijk mogelijk beheerd. Zo blijft dood hout zoveel mogelijk liggen en biedt een plek aan onder meer paddenstoelen, mossen en insecten.