Het water komt

Een podwalk door Tuindorp Oostzaan

Vierdelige documentaire serie Het water komt.

De NTR heeft naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp een vierdelige documentaireserie gemaakt onder de titel Het water komt. Presentator is Winfried Baijens. In aanvulling op de serie lanceert de NTR, in samenwerking met de NOS, daarom de podwalk app Het water komt: zeven GPS-gestuurde audiotours met verhalen over steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden: Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

Tuindorp Oostzaan staat lang bekend als het paradijs voor de werkende man. De woningen zijn degelijk, de sfeer is dorps en gezellig. Tot in de gure nacht van 14 januari 1960 volkomen onverwacht een dijk doorbreekt. Het ijskoude water gutst de wijk in en de inwoners redden wat ze redden kunnen. Huisdieren, wasmachines en bankstellen worden op de bovenste verdiepingen van de huizen in veiligheid gebracht. Brommers worden op het dak van de schuur gehesen. Tot op het bot verkleumd haasten de inwoners met bootjes naar hoger gelegen delen van de wijk. Beleef hoe deze watersnood de Tuindorpers verenigt, en hen misschien ook uiteindelijk wel iets oplevert.

Podwalk Het water komt in Tuindorp Oostzaan

De podwalks zijn bedoeld als historische waterwandelingen. Winfried Baijens neemt je op locatie mee terug in de tijd. Via je telefoon komt de geschiedenis tot leven op de plekken waar je je bevindt. Je hoort verhalen uit het verleden, maar ook over de toekomst en ziet in augmented reality de stijging van het water op locatie. De app is ontwikkeld door de NTR i.s.m. Robot Kittens en wordt tegelijk met de serie gelanceerd.

Download de gratis app Het water komt! en ontdek het verhaal van Amsterdam Tuindorp Oostzaan. Download hem in de App store of Play store.

Je kanĀ hier ook alvast de uitgeschreven versie van de wandeling downloaden.