Tentoonstellingen die je niet mag missen

© Studio Hans Wilschut

Kunst kan je wereld verbreden, het maakt je blij, het maakt je boos, het roept iets bij je op en soms ook helemaal niet, het is simpel maar ook zo complex, het is soms kwaadaardig maar ook zo mooi, het is zacht maar tegelijkertijd zo hard, het is een uiting zonder woorden, een mening voor de één en een feit voor de ander, een ideaalbeeld of een uiting van frustratie. Kunst is veel en voor iedereen iets anders maar voor de kunstenaars is het maar één ding en dat is vrijheid!

 

Bekijk de tentoonstellingen van december en januari.


 

STRAAT museum
Direction | Instruction

STRAAT presenteert met gepaste trots de rondreizende groepstentoonstelling ‘Direction | Instruction’. De tentoonstelling toont werk van meer dan 25 hedendaagse kunstenaars uit 11 landen. Deze tentoonstelling is ontegenzeggelijk iets anders dan het illustratieve en realistische werk dat het internationale mural-genre kenmerkt; abstractie, alternatieve materialen, compositie en taal worden gevierd als tegengeluid in street art en graffiti. Dit is tevens de eerste keer dat deze veelgeprezen groepstentoonstelling in Europa te zien is. In aanvulling op de gallery-tentoonstelling zullen verschillende deelnemende kunstenaars, waaronder Remi Rough, Tony Van Amsterdam, Bisco Smith, Anti Goon, Graphic Surgery en Tomislav Topic, nieuwe werken van groot formaat aan de STRAAT-collectie toevoegen. Deze zullen te zien zijn in de reguliere tentoonstellingshal. De STRAAT Gallery is te bezoeken met een regulier ticket

                                                                                                                                                                                                                         

NDSM Fuse
Ants on acid

Ruim twintig kunstenaars, fotografen, filmmakers, beeldhouwers, en keramisten vragen meer aandacht voor insecten, omdat die met uitsterven worden bedreigd.
Twintig jaar geleden – met de auto op weg naar onze vakantiebestemming – stopten we regelmatig om te tanken, maar ook om de voorruit schoon te maken. Die zat altijd onder de vliegen en muggen en er was naast de pomp altijd wel een emmer water en een spons te vinden. Nog steeds rijden we regelmatig naar het zuiden, maar wat opvalt is dat de ruiten schoon blijven! De vliegende insecten lijken verdwenen. Hoe kan dat, zou je je afvragen. Na even googelen kom je er al snel achter dat de hoeveelheid insecten wereldwijd drastisch is afgenomen. Tijd om in actie te komen!

Eye filmmuseum
Fiona tan – Mountains and Molehills

Fiona Tan staat bekend om haar video- en filminstallaties waarin ze herinneringen, geschiedenis, globalisatie en de rol van afbeeldingen onderzoekt. Deze tentoonstelling is een reis door uiteenlopende werken uit haar oeuvre, waarin het verstrijken van de tijd en de rol van het landschap als mentale ruimte terugkerende uitgangspunten zijn. Centraal in de tentoonstelling staan de werken Gray Glass (2020) en Inventory (2012) en het nieuwe werk Footsteps (2022) dat Fiona Tan maakte op uitnodiging van Eye. In deze video-installaties komt de verhouding tussen landschap, omgeving en mens aan bod; maar ook de relaties tussen beeld, maker en kijker. Tan beschouwt tijd als medium en als werktuig. Tijd is materiaal dat ze onderzoekt, kneedt en bewerkt tot kunstwerk – vaak met combinaties van stilstaand en bewegend beeld. Daarbij kijkt ze met een kritische maar ook poëtische blik naar manieren van waarnemen en representeren. Hoe maak je een waarachtig portret van een individu, een gemeenschap, een plek of een tijd?

                                                                                                                                                                                                                        

NDSM Fuse
NDSM XPO XII AI

Het streven een machine te maken die functioneert als een mens is al eeuwen oud. Maar pas in de 20e eeuw met de komst van de computer begon de ontwikkeling van AI, een zelfdenkende machine. En niet alleen een machine die onze lichamelijke beperkingen opheft maar ook de mogelijkheden van het menselijke brein ondersteunt en verbetert.
Deze expositie toont werken van kunstenaars die reageren op AI. Kunstenaars die met behulp van AI nieuwe werken creëren. Kunstenaars die zich ertegen verzetten en kunstenaars die ermee een verbinding aangaan, maar ook kunstenaars die het wetenschappelijk benaderen. Kunstenaars die beïnvloed worden door de wereld van games en SF. Kunstenaars die onze ervaring van de werkelijkheid bevragen en die maatschappijkritisch de AI-ontwikkeling becommentariëren met humor of juist hun zorgen daarover uiten.

 


 

De volgende locaties zijn ook zeker de moeite waard voor een bezoek.

Nxt museum, Nieuw Dakota, Museum Amsterdam Noord en Werkplaats Molenwijk.