Beste vega restaurants

© de Ceuvel

Pllek
Beachy sfeer en volop vegetarisch en vegan

Op zoek naar een relaxte beachy sfeer? Je vindt het op het NDSM-terrein, pal aan het water van het IJ in Amsterdam-Noord, met een heerlijk hangstrand voor de deur. Je bent bij Pllek! Je wordt onthaald op gerechten van het seizoen en duurzame ingrediënten. Veel groenten vooral, want Pllek houdt van dieren, mensen en het milieu. Driekwart van de gerechten zijn vegetarisch, een kwart daarvan vegan. En ze vertellen alles over de leveranciers van al dat lekkers op hun website. Behalve voor ontbijt, de lunch en het diner, kun je hier ook gezellig borrelen met hapjes. Hier willen ze ‘mensen inspireren, prikkelen en kennis laten maken met andere culturen en nieuwe inzichten.’ Daarom krijg je er live muziek bij uit alle windstreken, internationale films, yogalessen en minifestivals. Slechts vijf minuten lopen vanaf de NDSM-pont en tien minuten fietsen vanaf de Buiksloterweg pont.

Tolhuistuin (THT)
Wereldkeuken in ‘bites’

Een paar minuten varen met het Buiksloterwegveer vanaf het Centraal Station, en je zit in de Tolhuistuin. Een bijzondere locatie, want tot een paar jaar geleden at hier het personeel van de Koninklijke Shell dagelijks de lunch. Het markante bouwsel, met prachtig uitzicht op het IJ, kreeg in 2011 een culturele bestemming. De kantine werd een eigentijds restaurant, waar je kleine, soms exotische gerechten uit de wereldkeuken kunt eten. Veganisten en vegetariërs hebben hier zeer ruime keuze, maar voor de liefhebbers zijn er ook lekkere (duurzame) vis- en vleesgerechten. In THT worden bovendien lokale en seizoensgebonden producten geserveerd. Gezellig om te delen zijn de lunchplankjes met een variatie van de heerlijkste kleine gerechten en het THT voor 2 diner: goed voor een gezamenlijke culinaire ontdekkingsreis. Door de centrale ligging in Amsterdam-Noord is THT ook een perfecte tussenstop wanneer je op weg bent naar een voorstelling, concert of film in het EYE.

Ceuvel
Duurzaam eten en drinken

Café de Ceuvel wil graag een verschil maken in de wereld, en dat begint op je bord. Ze werken samen met een hele reeks aan initiatieven die ervoor zorgen dat ieder bordje, biertje en drankje dat zij op tafel zetten zorgt dat de wereld een beetje mooier wordt. Ze maken hun eigen frisdank, hebben co2 vrije koffie en zijn volledig van het gas af. Ze proberen al hun prijzen onder gemiddeld te houden maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Daarom hebben zij een samenwerking met de gemeente zodat zij mensen met een stadspas een voordelige maaltijd en drankje kunnen aanbieden. Het gebouw is gemaakt van ge-upcyclede materialen wat bestaat uit 80 jaar oude meerpalen uit o.a. de haven van Amsterdam. Het gebouw is ontworpen door architect Wouter Valkenier.